Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Monday, November 26, 2012

Sejarah Hajarul Aswad
Hajarul Aswad merupakan batu tertua di dunia dan ianya juga boleh terapung di air. Di sebuah muzium di negara Inggeris, ada tiga buah potongan batu tersebut (dari Kaabah) dan pihak muzium juga mengatakan bahawa bongkahan batu2 tersebut bukan berasal dari sistem suria kita.

Rasulullah SAW bersabda, “Hajar Aswad itu diturunkan dari syurga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa2 anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam". (Jami al-Tirmidzi al-Hajj : 877). 

Riwayat daripada Ubay bin Ka'b r.a, menerangkan bahawa Hajar Aswad dibawa turun oleh malaikat dari langit ke dunia. Sesungguhnya Hajar Aswad adalah salah satu batu dunia yang berasal dari syurga yang dahulunya berwarna putih berkilauan, lalu berubah menjadi hitam kerana perbuatan keji dan kotor yang dilakukan oleh orang2 musyrik. Namun batu yang dikatakan berasal dari syurga pada zaman Nabi Adam a.s dan Hawa ini, kelak akan berwarna putih kembali seperti sedia kala. Manakala Ibnu Abbas dan Abdullah bin Amr bin As meriwayatkan, dahulu Hajar Aswad tidak hanya berwarna putih tetapi juga memancarkan sinar yang berkilauan. Sekiranya Allah S.W.T tidak memadamkan kilauannya, tidak seorang manusia pun yang sanggup memandangnya. 

Sebagai tempat mustajab dikabulkan doa, batu ini juga terletak di salah satu bucu Kaabah dimana apabila orang yang ingin mengerjakan haji memulakan tawaf mereka. Maka mereka hendaklah memulai tawaf itu dengan membetulkan bahu kiri mereka ke arah Hajarul Aswad berpusing sebanyak tujuh kali dan berakhir di Hajarul Aswad juga. Batu bundar berwarna hitam dan berlubang ini, terletak di sudut timur Kaabah atau sebelah kiri Multazam (antara Hajar Aswad dan pintu Kaabah), tingginya sekitar 150 cm di atas tanah. Batu ini mempunyai lingkaran sekitar 30 cm dan garis tengah 10 cm lebih besar daripada lingkaran muka seseorang. Kerana itu, seseorang yang ingin mencium batu ini harus memasukkan mukanya ke dalam lubang itu. 

Terdiri dari lapan gugusan yang terkumpul dan diikat dengan lingkaran bingkai perak. Ia dikatakan pecah kepada beberapa bahagian pada Zaman Pertengahan (Zaman Qaramithah), iaitu satu mazhab daripada Syiah Islamiyah al-Batiniyah daripada pengikut Abu Thahir al-Qarmathi di Jazirah Arab bahagian Timur. Pada musim haji tahun 317H itu, ketika dunia Islam sangat lemah Abu Thahir Al-Qurmuthi telah mengambil kesempatan menyerang Kaabah, Masjidil Haram dan merampas Hajar Aswad dengan lengkap 700 anggota bersenjata lengkap. Mereka membawa ke negaranya yang terletak di kota Ahsa’ yang terletak di wilayah Bahrain, kawasan Teluk Persia sekarang. Setelah 22 tahun (tahun 339 H) batu itu dikembalikan ke Mekah oleh Khalifah Abbasiyah Al-Muthi’ lillah setelah ditebus dengan jumlah 30.000 Dinar. Mereka membawanya ke Kufah, lalu menggantungkannya ke tiang ke tujuh Masjid Jami’. Setelah itu, mereka mengembalikannya ke tempat semula. Gugusan terbesar dikatakan sebesar buah kurma dan tertanam di batu besar yang lain dikelilingi oleh ikatan perak dan diperkuatkan lagi dengan paku perak. Batu itulah yang dianjurkan untuk dikucup oleh jemaah haji, bukannya batu di sekitarnya diliputi perak.  Tidak semua yang terdapat di dalam bingkai adalah Hajar Aswad. Butiran Hajar Aswad tepat berada di tengah bingkai. 

Hajarul Aswad berasal daripada batu yang mulia (yaqut) dari syurga yang diberikan kepada Nabi Ibrahim a.s melalui malaikat Jibril dan diletakkan di satu sudut Kaabah. Ketika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Kaabah, ianya tiada berbumbung dan pintu masuk. Nabi Ibrahim a.s bersama Nabi Ismail mahu meninggikan bangunan itu dan mengangkut batu dari pelbagai gunung. Setelah bangunan Kaabah itu hampir selesai, Nabi Ibrahim a.s merasa kekurangan dengan meletakkan seketul lagi batu untuk diletakkan di Kaabah. 

Nabi Ibrahim berkata pada Nabi Ismail, “Pergilah engkau mencari seketul batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia.” Kemudian Nabi Ismail a.s pun pergi dari satu bukit ke satu bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail a.s sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba2 datang malaikat Jibril a.s memberikan sebuah batu yang cantik. Nabi Ismail dengan segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim a.s. Nabi Ibrahim a.s. merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, beliau menciumnya beberapa kali. Kemudian Nabi Ibrahim a.s bertanya, “Dari mana kamu dapat batu ini?” Nabi Ismail berkata, “Batu ini kuterima dari yang tidak memberatkan cucuku dan cucumu (Jibril).”

Pada tahun 606 M, ketika Nabi SAW berusia 35 tahun, Kaabah mengalami bencana besar sehingga perlu dibina kembali oleh Nabi Muhammad SAW dan kabilah2 terdapat di Mekah ketika itu. Semasa pembangunan semula itu selesai, terjadilah perselisihan di antara kabilah2 itu tentang siapa yang paling berhak untuk meletakkan batu Hajar Aswad itu di tempatnya. Melihat keadaan ini, Abu Umayyah bin Mugirah dari suku Makzum, sebagai orang yang tertua, mengajukan usul bahawa yang berhak meletakkan Hajar Aswad di tempatnya adalah orang yang pertama sekali memasuki pintu Safa keesokan harinya. Ternyata orang itu adalah Muhammad yang ketika itu belum menjadi rasul. Dengan demikian, dialah yang paling berhak untuk meletakkan Hajar Aswad itu di tempatnya. Akan tetapi dengan keadilan dan kebijaksanaannya, Muhammad tidak langsung mengangkat Hajar Aswad itu. Baginda melepaskan serbannya dan menghamparkannya di tengah2 anggota kabilah yang ada. Hajar Aswad lalu diletakkannya di tengah2 serban itu. Baginda kemudian meminta para ketua kabilah untuk memegang seluruh tepi serban dan secara bersama2 mengangkat serban sampai ke tempat yang dekat dengan tempat diletakkannya Hajar Aswad. Nabi Muhammad sendiri memegang batu itu lalu meletakkannya di tempatnya. Tindakan Muhammad ini mendapat penilaian dan penghormatan yang besar dari kalangan ketua kabilah yang berselisih faham ketika itu.

Mencium hajar aswad pada masa menunaikan Haji Di Baitullah, menjadi penyedut dosa tanpa kita sedari, alangkah beruntungnya orangyang boleh menyentuh, mengusap dan memegangnya. Walapun ia adalah batu, ia hidup. Siapa yang menciumnya, ia akan menjadi saksi. Kalau tidak dapat mengucupnya, cukuplah sekadar istilam (mencium dari jauh secara isyarat). Quran juga tahu siapa yang membaca dan mengucupnya. 

Hadis Siti Aisyah RA mengatakan bahawa Rasul SAW bersabda:
“Nikmatilah (peganglah) ini sebelum diangkat (dari bumi). Ia berasal dari syurga dan setiap sesuatu yang keluar dari syurga akan kembali ke syurga sebelum kiamat”.

Umar bin Khatab pun juga pernah mengatakan “Aku tahu bahawa kau hanyalah batu, kalaulah bukan kerana aku melihat kekasihku Nabi SAW menciummu dan menyentuhmu, maka aku tidak akan menyentuhmu atau menciummu”

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Demi Allah! Allah akan membangkitkannya (Hajarul Aswad) pada hari kiamat, baginya sepasang mata untuk melihat dan lidah untuk berkata-kata; menjadi saksi kepada sesiapa yang mengusapnya dengan kebenaran.” (Hadis riwayat al-Tirmizi).

P/S : Semoga Allah permudahkan segala urusan dan impian terlaksana untuk turut mengucup Hajarul Aswad. Amin

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

51 comments:

Anonymous said...

Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers?
I'm planning to start my own website soon but I'm a little
lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
There are so many options out there that I'm completely overwhelmed .. Any tips? Many thanks!
Also visit my web blog :: lienach1982.fotopages.com

Anonymous said...

MbbVrkUgeExl [url=http://nike232.webnode.jp/]ナイキ フリー[/url] MbuIyhNnjKmt [url=http://nike-shop3.webnode.jp/]ナイキ フリー[/url] QerVznZrgQjr [url=http://nike378.webnode.jp]nike[/url] CtjIfaSyfHyj [url=http://nike96.webnode.jp/]ナイキ[/url] PxjVbgIgjFfj [url=http://nike-store0.webnode.jp/]nike スニーカー[/url] BfwFbvMjnGal [url=http://nike-air8.webnode.jp/]ナイキゴルフ[/url] HbfDqsJnySiv [url=http://nike-free3.webnode.jp/]ナイキゴルフ[/url] FeyOmvKpyQkt [url=http://nike99.webnode.jp/]nike sb[/url] FlcAfeLrbGea [url=http://nike553.webnode.jp/]nike sb[/url] TnwFlxXonHgr [url=http://nike555.webnode.jp/]nike id[/url] LoqQcjWxeGsc

RmkWhkMzrBta [url=http://adidas51.webnode.jp/]nike エア[/url]HepOlzTwxZvi [url=http://nikeonline.blog.fc2blog.net/]nike id[/url]JnjCwlVmxFgm [url=http://nikeair350.blog.fc2.com/]ナイキシューズ[/url]XfsOabFpbKyr [url=http://nikeshose.blog.fc2.com/]nike スニーカー[/urlPnpUxhNlwHhb [url=http://nikeonlie11.blog.fc2blog.net/]ナイキランニング[/url]JnjNfzLofEez [url=http://ナイキシューズ.seesaa.net/]ナイキ フリー[/url]KsdZixUcbVkn [url=http://シューズナイキ.seesaa.net/]free nike[/url]OzkVnfRmzPzk [url=http://nikeair11.seesaa.net/]スニーカーナイキ[/url]ZmhScaXfkEyp [url=http://niker.seesaa.net/]スニーカー nike[/url] InuXxkEraIak [url=http://nikeshose11.blog.fc2.com/]ナイキ フリー[/url]DzpKumAhiOql

Belajar Bahasa Inggris itu gampang said...

Luarbisa artkelnya,, punya target bisa mencium hajar aswat dan bersama kedua orang tua, tahun 2015 amin

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Incidentally, if You would like some advice about powerflushing or how to powerflush your heating and hot water system please visit www . Next to the [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk]tiffany sale[/url] Mexican borderline is a fresh stirring shopping complex titled Las Americas . It is sought after by collectors who want [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]bracelet london[/url] to have unusual gemstone jewelry they can be pretty sure few others own . Today Tiffany Jewellery is what every girl [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-bracelets-uk.html]tiffany bracelet uk[/url] dreams of for special occasions and every boy dreams of gifting to his girl . A colorless mucus like [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-earrings-uk.html]tiffany stud earrings[/url] substance oozes from it . 42 kt diamond [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-necklaces-uk.html]tiffany necklace uk[/url] lower into a cutting floor 82, exquisite treasure drill most of the shiny sort minimize diamonds with only 58 facets . Bob and Ruthe seemed to have [url=http://www.tiffanylondononline.co.uk/tiffany-rings-uk.html]silver rings for women[/url] children . During the concert, which was broadcast nationally on CBS, Tyler, Perry, and the orchestra performed a medley of "Walk This Way", "I Don't Want to Miss a Thing" and "Dream On" . The following is the usual height and shade dimensions for a majority of these beautiful table lamps.[/p]

Anonymous said...

[p]Cleaning them gently with cold water could be ideal . Excellent soon after the particular climate is within just actuality a great provides chillier, moreover, you may consider the standard short design along with pattern regarding Ugg sheepskin boots that is cozy although not too very hot . The black variant is black pigmented boots that typically have a synthetic exclusive . Here are some tips to help you: The very first thing to consider when buying your boots is the warmth it [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]black ugg boots[/url] would give you . If you are hunting for the best bag, you are wise to consider the extensive collection of bags specifically for women from a variety of famous designers . Fashion ugg sparkles boots ,winter charm dress
An important prerequisite for modeling vigorous hateful "ugg sparkles boots" total might grab the best of people's attention, outstanding warm with comfortable as many women choice, the right to match a variety of sweet dress up snow boots, not only [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg bailey button boots[/url] for you to create lovely the image is relatively the best dress up your weekend trips . Both are made of Twin-faced Grade A Sheepskin and are lined in plush fleece . Get yourself a pair of ugg boots and wear them with you jeans, wear them to work on casual Friday, or pair them up with your Sunday best.[/p][p]Since the mid-1980s, Nike offers dominated the particular basketball footwear market . The Sretsis sisters in question are Pimdao, Kly and Matina Sukhathuta, a Parson School (NY) educated [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg bailey button triplet[/url] designer, an ex-magazine fashionista and a jewellery maker trio of siblings who created and nurtured their own uniquely Thai brand of clothing . The soles are durable and can ensure that there is no wear and tear . The Fashion Ugg Classic Short BootsYou can view that a great many most people put on uggbecause Ugg " booties " developed very quick lately, and so there are actually a growing number of suppliers [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg classic short[/url] just for ugg purchase . Invest in a pair which is made from nylon or leather and which feature sealed seams that supply protection from [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]cheap ugg boots uk[/url] moisture . Those talented designers developed new styles . There is an equally wide variety of Uggs available for men and kids . Made of rich leathers and suedes, this slip-on loafer has interchangeable leather and sheepskin insoles and a cork-infused outsole for excellent traction.[/p]

Anonymous said...

[p]Cleaning them gently with cold water could be ideal . Excellent soon after the particular climate is within just actuality a great provides chillier, moreover, you may consider the standard short design along with pattern regarding Ugg sheepskin boots that is cozy although not too very hot . The black variant is black pigmented boots that typically have a synthetic exclusive . Here are some tips to help you: The very first thing to consider when buying your boots is the warmth it [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]black ugg boots[/url] would give you . If you are hunting for the best bag, you are wise to consider the extensive collection of bags specifically for women from a variety of famous designers . Fashion ugg sparkles boots ,winter charm dress
An important prerequisite for modeling vigorous hateful "ugg sparkles boots" total might grab the best of people's attention, outstanding warm with comfortable as many women choice, the right to match a variety of sweet dress up snow boots, not only [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg bailey button boots[/url] for you to create lovely the image is relatively the best dress up your weekend trips . Both are made of Twin-faced Grade A Sheepskin and are lined in plush fleece . Get yourself a pair of ugg boots and wear them with you jeans, wear them to work on casual Friday, or pair them up with your Sunday best.[/p][p]Since the mid-1980s, Nike offers dominated the particular basketball footwear market . The Sretsis sisters in question are Pimdao, Kly and Matina Sukhathuta, a Parson School (NY) educated [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg bailey button triplet[/url] designer, an ex-magazine fashionista and a jewellery maker trio of siblings who created and nurtured their own uniquely Thai brand of clothing . The soles are durable and can ensure that there is no wear and tear . The Fashion Ugg Classic Short BootsYou can view that a great many most people put on uggbecause Ugg " booties " developed very quick lately, and so there are actually a growing number of suppliers [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg classic short[/url] just for ugg purchase . Invest in a pair which is made from nylon or leather and which feature sealed seams that supply protection from [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]cheap ugg boots uk[/url] moisture . Those talented designers developed new styles . There is an equally wide variety of Uggs available for men and kids . Made of rich leathers and suedes, this slip-on loafer has interchangeable leather and sheepskin insoles and a cork-infused outsole for excellent traction.[/p]

Anonymous said...

[p]Cleaning them gently with cold water could be ideal . Excellent soon after the particular climate is within just actuality a great provides chillier, moreover, you may consider the standard short design along with pattern regarding Ugg sheepskin boots that is cozy although not too very hot . The black variant is black pigmented boots that typically have a synthetic exclusive . Here are some tips to help you: The very first thing to consider when buying your boots is the warmth it [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]black ugg boots[/url] would give you . If you are hunting for the best bag, you are wise to consider the extensive collection of bags specifically for women from a variety of famous designers . Fashion ugg sparkles boots ,winter charm dress
An important prerequisite for modeling vigorous hateful "ugg sparkles boots" total might grab the best of people's attention, outstanding warm with comfortable as many women choice, the right to match a variety of sweet dress up snow boots, not only [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg bailey button boots[/url] for you to create lovely the image is relatively the best dress up your weekend trips . Both are made of Twin-faced Grade A Sheepskin and are lined in plush fleece . Get yourself a pair of ugg boots and wear them with you jeans, wear them to work on casual Friday, or pair them up with your Sunday best.[/p][p]Since the mid-1980s, Nike offers dominated the particular basketball footwear market . The Sretsis sisters in question are Pimdao, Kly and Matina Sukhathuta, a Parson School (NY) educated [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg bailey button triplet[/url] designer, an ex-magazine fashionista and a jewellery maker trio of siblings who created and nurtured their own uniquely Thai brand of clothing . The soles are durable and can ensure that there is no wear and tear . The Fashion Ugg Classic Short BootsYou can view that a great many most people put on uggbecause Ugg " booties " developed very quick lately, and so there are actually a growing number of suppliers [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]ugg classic short[/url] just for ugg purchase . Invest in a pair which is made from nylon or leather and which feature sealed seams that supply protection from [url=http://www.talluggbootsuk.co.uk]cheap ugg boots uk[/url] moisture . Those talented designers developed new styles . There is an equally wide variety of Uggs available for men and kids . Made of rich leathers and suedes, this slip-on loafer has interchangeable leather and sheepskin insoles and a cork-infused outsole for excellent traction.[/p]

Anonymous said...

components uniquely designed for their clients and therefore no [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ルイヴィトン 財布[/url] around the stem. As you cut into the top of the pumpkin, make [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ヴィトン バッグ[/url] buying chips is simple. The dealer is not allowed to take anything [url=http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm]Isabel Marant[/url] can be enjoyed by adults of all ages. Playing online black jack
Russell, you may want to consider another breed. There is an [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ルイヴィトン 財布[/url] advised, which, in the best possible sense, is what Gibney has [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ヴィトン バッグ[/url] can you make your jack-o-lantern last longest? Take some [url=http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] whimsical and does not necessarily plan things out very well.
Tony: Mr. Gibbs, thank you for sharing your thoughts with us. [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ヴィトン バッグ[/url] packaging problem simply by imitating the Port wills & Fitch logo [url=http://www.thehorizons.com/louisvuitton.htm]ヴィトン バッグ[/url] paper, full of calculations. What he needed was a computer, to [url=http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm]http://www.thehorizons.com/isabelmarant.htm[/url] the pumpkins surface. Using either the long or short blade,

Anonymous said...

permanent marker or a crayon will work great for this. Gutting [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm[/url] every day it is the companys mission, and it resonates with me [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant outlet[/url] be disciplined and learn commands, and this will compound [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes Outlet[/url] TV box this is because by using the system the installers can
to large pumpkins. For small pumpkins, tea-light candles are best. [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm[/url] the game gets longer and each person turn comes slower. So instead [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm[/url] A common problem in many homes that subscribe to satellite [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys sale[/url] for the top of the pumpkin. Some jack o lantern carvers favor
permanent marker or a crayon will work great for this. Gutting [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes Outlet[/url] popular card games today. Just visit your local casino and you [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]Cheap MBT shoes[/url] amongst Jack LaLanne juicers along with Breville juicers, its [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] the early 1700s, where it was called Vingt-et-un, the French

Anonymous said...

Ask about as to a different lengths of contracts offered merely your security organization.
The Bouquet Nouveau was a Roger & Gallet fragrance.
Fortunately, France has formulated infrastructure. They soon am asked a crowd regarding people chanting
"onetwoonetwo" and wonder monte going on. http://napklub.
hu/tartalom/dried-out-cuticles-vitamin-deficiency

Anonymous said...

Hey I κnow thіs iѕ off tоpic but
I was wondering if you kneω of any widgets І could adԁ to my blоg
that аutοmatіcally twеet mу newеst twitter upԁates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

My webpage http://howtobuildaboat.blogspot.com/

Anonymous said...

This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start
my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say,
and more than that, how you presented it. Too cool!

Feel free to visit my web-site; right hotmail support

Anonymous said...

Ηiуa! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My Blog looks weird when viewing from my iphone. I'm tryіng to find a theme or plugin that might be able to fix
this issue. Іf you have anу suggestions,
pleaѕe share. Many thаnkѕ!

Anonymous said...

Hі, i rеаd yοuг blog οcсaѕionallу and i own a
sіmilar one anԁ i was juѕt wοndеrіng if yοu gеt а lοt
of spаm гesроnses? If ѕo hoω dο you prоtect againѕt it, any plugin or anуthing уou сan
suggеѕt? Ι get sο much lаtеlу it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

my blog post ... fathers day gift ideas

Anonymous said...

I needed to thank you for this fantastic read!
! I certainly enjoyed every little bit of it.

I've got you bookmarked to look at new things you post

Here is my web blog: voice recognition software

Anonymous said...

Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?

I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

Visit my homepage Administration jobs

Anonymous said...

Hi! Do you use Twitter? І'd like to follow you if that would be okay. I'm dеfinitеly enjoying your blοg anԁ
loοk forwаrd to neω posts.

Also visіt my page - http://www.youtube.com/watch?v=WwrkH_68nyc

Anonymous said...

Hey just wanted to give you a quick heads up.

The text in your post seem to be running off
the screen in Chrome.
I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I'd
post to let you know. The style and design look great though!
Hope you get the problem resolved soon.

Thanks

Here is my blog; discount perfume []

Anonymous said...

It is appropriate time to make some plans for the
longer term and it is time to be happy. I have
learn this submit and
if I may just I wish to recommend you few attention-grabbing things or suggestions.


Maybe you can write subsequent articles referring to this article.


I desire to read even
more things approximately it!

Also visit my blog post ... fremont real estate

Anonymous said...

I love your blog.. vегy niсe colors &
theme. Did you makе this ωebsіtе youгself
oг dіd you hire someοne to do іt foг уou?
Plz reρly as I'm looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot

My web site - get bigger boobs

Anonymous said...

Have уou ever consіdered about adding
a little bit more than juѕt yоuг articles?

I meаn, what you say іs valuable and everything.
Βut just imagine if уou addeԁ
ѕome great images or video clipѕ to give your posts moгe, "pop"!

Your cοntent is eхcellent but with pics and νideos, this blog could certainlу be οne
of the very best in іts niche. Superb blog!my ωebpage; best diet To lose belly fat

Anonymous said...

Hi! This post cοuld not be wгittеn any bеtter!

Reaԁing thгough thіs post remіndѕ me οf my ρrevious room mate!
He alwaуѕ kеpt talking about this.
I ωill forωагԁ thiѕ page to him.
Fairly сertаin he will have a good reаd.

Thank you foг sharing!

My wеblog - get bigger boobs

Anonymous said...

kolodit.blogspot.com

rekomendasi lagu rock

anime terbaik

lagu buat nemenin tidur

penyebab malas kuliah

lulus smk atau sma

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Cara Mengobati Diabetes Basah said...

Thanks for the information. Once very beneficial to us all. Awaited further information.

Cara Mengobati Gondok Beracun
Obat Tradisional Gula Darah Tinggi
Harga Spirulina Plus Tablet
Efek Samping Triflex Capsule
Manfaat Chitosan Plus Capsule
Cara Mengobati Gondok Beracun
Cara Mengobati Tumor Rahim
Cara Mengobati Penyakit Asma
Cara Mengobati Diabetes Basah

Noi that Savihome said...

He alwaуѕ kеpt talking about this.

Nội thất said...

Thank you for sharing this information! Very nice and very helpful.
Our company is interior design, you can refer more thiết kế nội thất

Unknown said...

Jika Anda memutuskan untuk memiliki sebuah rumah klik websitenya, maka ada baiknya Anda memilih terlebih dahulu Perpustakaan Pribadi. Bagian pertama menghilangkan bau minyak tanah, tentukan material yang ingin Anda tonjolkan dari bangunan rumah Anda tersebut, apakah ingin menghilangkang bau di rumah secara total tertutupi oleh kayu, material baja, batuan alam, batu bata, atau bahkan material alternatif lain sesuai dengan keinginan dan bujet yang Anda miliki. Apapun membeli tanah kavling, yang jelas karakteristik dari rumah impian Anda tersebut haruslah menjadi bagian dari pilihan Anda dan keluarga, agar Anda dapat nyaman tinggal didalamnya.

Sebagai bahan referensi memanfaatkan halaman rumah, Anda dapat melihat rumah minimalis impian berikut, siapa tahu salah satu dari memilih rak berikut dapat menginpirasi Anda dalam Pengaruh warna rumah impian Anda kedepannya. cek jg tips kirim lamaran kerja via email.

Dr. P Balaji said...

That was a VERY interesting one! Seriously interesting.

Unknown said...

Good article really liked it
plz read also eid al adha quotes arabic
eid ul adha quotes hindi
eid al adha quotes and sayings
best eid ul adha quotes for sister
happy eid al adha quotes
Have a nice day

Kontengaptek said...

bagus artikelnya..

sangat bermanfaat

Health and Wellness Blog India said...

That is great to hear, thank you for reading!

Free Wordpress Theme said...

Thanks for the great information on this post.

david williams said...

Accessory Concierge coupon code
Accuscore coupon code
ace marks coupon code
acotis jewellery discount code
active gear coupon code
Addition Elle coupon code
Adornmonde coupon
aftershokz coupon code

saad said...


national dog day adoption
national dog day contest
national dog day clip art

happy national dog day 2019
national dog day captions
national dog day facts
national dog day cards

Livetrendnews said...
This comment has been removed by the author.
rocky said...

berlin marathon Entry
berlin marathon Route
berlin marathon Results
berlin marathon Lottery
berlin marathon Prize Money

Situs Pkv Games said...

AGENJUDIQQ.ME A trusted online qq gambling agent with support for advanced features that can be played via Android using pkv games as well as becoming the latest bandarqq site and capsa susun

AGEN JUDI QQ
Daftar Agen Judi QQ
AGEN JUDI QQ
Daftar Agen Judi QQ
AGEN JUDI QQ
Daftar Agen Judi QQ
AGEN JUDI QQ
Daftar Agen Judi QQ
AGEN JUDI QQ
Daftar Agen Judi QQ

Berita PKV said...

AGENJUDIQQ.ME Trusted online qiu qiu with 24 hour service equipped with the best pkv games server that provides dominoqq, bandarqq, online poker, sakong and capsa susun even becomes a high-quality pokerqq bookie

QIU QIU ONLINE
PKV GAMES
DOMINOQQ
BANDARQQ
POKER ONLINE
POKERQQ
LOGIN BUKAQQ
CAPSA SUSUN
SAKONG
JUDI QQ ONLINE

Link alternatif bukaqq said...

AGENJUDIQQ.ME The Most Trusted Indonesian Online Qq Gambling Site to Win Deposits Via Credit and Attractive Games from the Official Center of Pkv Games Real Money Betting

SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ
SITUS JUDI QQ

kinghorsetoto said...

Kabar Baik Untuk Para pencinta Game
Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia
Penasarankan Game nya Seperti apa???
Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa

buahtogel said...

Menarik sekali, perlu saya coba ini..
kebetulan lagi cara tentang hal ini.

artistoto said...

Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???

Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sahabat2 Setia

izryn's blog Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | Website Templates | Blogger Template is Designed by Lasantha.