Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Sunday, May 6, 2012

Aku Masih Disini



Kita mampu merancang namun segalanya Allah yang tentukan. Perjalanan hidup memang sukar nak di duga. Rezeki pula bergantung kepada sejauh mana usaha dan doa yang kita pohonkan. Yang penting rezeki itu halal walau banyak cabarannya dan berliku kitarannya. Sesekali memang terasa letih untuk meneruskan bidang pekerjaan. Ada waktu2nya mncelah keinginan untuk diam di rumah dan menguruskan hal ehwal keluarga yang kini menjadi keutamaan. Namun, inilah ketentuan yang Allah telah tentukan. Mungkin suatu hari nanti SJ akan berehat panjang dengan masa yang lebih bnyak terluang. Mudah2an...siapa tahu?

Setelah sekian lama meninggalkan Toyota dan kemudian berkhidmat dalam suasana `spare part', akhirnya SJ bertukar haluan. Sebelum tu, SJ sempat berkhidmat sebulan di service centre dan bagaikan salah satu subjek training di situ, SJ belajar mengenai pelbagai perkara. Dan sesekali pasti ingatan SJ kembali kepada suasana ketika berhikdmat di Toyota dahulu. Dan pastinya ingatan terus kepada ex-boss yang memang banyak mengajar tak kira tentang kehidupan, mengawal sikap manusia dan mngatur masa, terutamanya. Disiplin, merendah diri, Islam adalah segalanya dan mahu belajar berubah kepada yang lebih baik. Itulah didikan yang bagaikan intipati dalam diri, yang tak mgkn hilang dalam diri. Kerana itu sejuta penghargaan pasti ingin SJ rakamkan buat ex-boss SJ itu. Pernah berada dalam logistic, warehouse dan tiba2 berubah haluan? Pulak.....

Namun pengalaman sebulan di service centre juga tidak kurang hebatnya, memang cukup berharga buat SJ. Berhadapan dengan karenah pelanggan malah karenah pekerja itu sendiri yang bnyak membuatkan SJ berfikir dalam diam. SJ bertuah, sekurang2nya SJ tahu 'flow of process' dari A hingga Z bila berada di service centre. Dari Customer dan berakhir kepada customer juga. Begitu sibuknya jadual seharian apatahlagi inilah satu2nya service centre yang menjadi tumpuan golongan kelas pertengahan, apatahlagi lokasi yang agak strategik di Lembah Klang. Kereta continental yang semakin mnjadi faveret penduduk Malaysia ini tiada bezanya dengan kereta continental yang lain. Dari segi teknikal dan safety, pastinya ia menjadi tumpuan, selain dari system teknologi canggih yang tiada bezanya dengan model2 yang lain.


Susah juga nak adjust masa bila di service centre, bila Sabtu adalah waktu bekerja. Balik berkerja, terus keletihan dan tertidur di depan tv. Biasanya, ada masa untuk mengadap mesin jahit atau mengadun kuih muih mahupun percubaan beberapa resepi baru pada cuti hujung minggu. Maklumlah, melayani anak2 yang semakin membesar. Namun segalanya seolah2 terabai malah blog pun hampir2 bersawang tanpa sempat berblog walking. Macam ketinggalan zaman pulak tnpa melihat berita2 terkini. Itu belum lagi waktu2 untuk balik ke kampung. Aduyai...letihnya

Walaupun SJ di tawarkan beberapa lokasi, namun sebulat tekad SJ memilih bidang yang memang lari dari tajuk hidup SJ, Finance. Sesuatu yang baru namun mungkin ianya satu cabaran yang harus di sambut dengan cekal dan sedia berdepan dengan segala kemungkinan. Mengelak dari menjalankan tugas pada hari Sabtu, selain dari belajar perkara baru, bagaikan orang yang mngantuk di sorongkn bantal, SJ menyahut cabaran itu dengan sedikit rasa gementar. 

Menderita seketika juga kerana terpaksa berulang alik dari kediaman ke KL dengan LRT dan Komuter memang meletihkan. Berkejar untuk tugas harian di rumah, ada anak2 yang perlu di beri perhatian.Namun bukan pilihan yang sia2 kerana selepas sebulan, SJ akan bertugas seperti biasa kerana HQ akan berpindah ke Shah Alam. Sepicing pun tidak mampu untuk memejamkan mata kerana selalunya sukar untuk mndapat tempat duduk dan lagi satu, bimbang jika terlepas stesen yang di tuju. Nak berkhayal pun kalau boleh nak dielakkan. Begitu juga keadaannya jika berebut ketika pulang di waktu petang untuk masuk ke perut komuter. Walaupun `ladies coach' namun bila dah pintu komuter terbuka, hilang segala kesopanan dan kesusilaan yang mnjadi salah satu rukunegara. Namun dalam hati SJ, `inilah yang terpaksa mereka lalui setiap hari, pelbagai tekanan demi mncari sesuap nasi' Adakalanya simpati melihat mereka2 yang terlena melepaskan kelelahan setelah berhadapan dengan udara Kuala Lumpur. Mahu tidak mahu terpaksa di telan. Yang pasti marabahaya tetap ada di mana2.

Itu belum lagi dengan exercise di pagi dan petang hari di Kg Baru. Pastinya agak membimbangkan apatahlagi bila dikhabarkan oleh rakan2 sepejabat bahawa sering terjadi kejadian ragut di sekitar Kg Baru yang bnyak melibatkan staff2 di sini. SJ memang cuak. Agak2nya ada tak langkah2 yang dilakukan oleh pihak berkuasa utk mengatasi masalah yang semakin mnjadi2 ini? Semoga Allah melindungi SJ. Dan sesekali En hubby sudi mengambil SJ di pejabat. Bila mengejar masa, sang motosikal mnjadi tunggangan, memecut laju menuju haluan. Hurm.....tak kira sama ada kita menggunakan perkhidmatan awam mahupun sendiri, traffic jam bagaikan makanan harian yang terpaksa di telan. Orang ramai sentiasa memenuhi laluan. Dari mana agaknya orang2 yang sentiasa memenuhi bumi Kuala Lumpur ini? Dan bila Hari Raya Aidilfitri kota ini menjadi sepi dan sunyi. Siapa dan dari mana mereka?

Berkhidmat dengan dua bos yang berbeza karakter, di dua syarikat automotif ini tidak bnyak beza kerana kepercayaan bnyak diberi kepada SJ untuk melaksanakan tanggungjawab. Dan pastinya SJ melakukan sebaik yang mgkn. Bagi SJ, kerja yang benar2 mencabar apabila ada kepuasan dan nikmat di hujungnya setelah menyelesaikan beberapa perkara. Apatahlagi jika ianya mendapat penghargaan. Syukur kepada Yang maha Esa. Bagaimana pula karakter boss baru? Harapan SJ, segalanya dipermudahkan Ilahi. Jujur dan ikhlas itulah tunjang dalam melaksanakn satu2 tugasan. Selainnya, serah pada Allah.

Dan pastinya sokongan dari rakan2 sepejabat, harapan mereka tidak SJ sia2kan. Bagi SJ, cukup rezeki yang halal, support demi kebahagiaan keluarga menjadi matlamat utama. Apalah ertinya kejayaan jika segala hasil itu diperolehi dengan menikam sahabat sendiri dan menabur pasir rezeki orang lain? Semoga Allah melindungi diriku dan semoga rezeki yang kumiliki ini halal dan di terima Allah.

p/s : teringat SJ ketika berada di service centre, salah seorang customer kami iaitu celebriti yang cukup terkenal tetapi yer..cukup humble....dia tetap profesional menunggu kereta untuk di servis walaupun hampir sejam. Bersikap ramah tamah dan tidak lokek dengan senyuman. Itulah dia Ziana Zain. Apapun, matlamat kami cuba untuk melayan anda semua dengan cara yang terbaik. Maafkan segala kekurangan.






Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

6 comments:

Anonymous said...

Very energetic blog, I enjoyed that bit. Will there be a part 2?


Feel free to surf to my site golf club sets for men left handed

Anonymous said...

Pretty section of content. I just stumbled upon your
website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.

Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.



Feel free to visit my blog :: golfnow promo codes 2011

Anonymous said...

This paragraph presents clear idea in favor of the new people of blogging,
that really how to do blogging.

Here is my blog post - Golf shoes For women

Anonymous said...

Nice respond in return of this question with genuine arguments
and telling all concerning that.

Review my weblog - gps golf rangefinder watches

Anonymous said...

hello!,I really like your writing so so much! proportion we keep
in touch extra about your post on AOL? I require an expert on this space to solve my problem.

Maybe that is you! Looking forward to see you.

Also visit my page ... golfnow daytona

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sahabat2 Setia

izryn's blog Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | Website Templates | Blogger Template is Designed by Lasantha.