Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Sunday, June 3, 2012

Penangan Karya Korea


Terjebak lagi. Namun jangan salah faham. Dewasa ini, ramai terutamanya golongan wanita di luar sana khususnya anak2 muda mahupun para ibu2 yang begitu obses dengan drama2 Korea. Usahkan drama Korea, muzik K Pop boleh pula menjadi ikutan generasi baru. Lagu2nya? Tariannya? Bolehlah pulak....

Mungkin obses tu memberi pengertian yang agak kejam. Bolehlah dikatakan ketagih? Oh...mungkin sedikit kejam. Maka SJ lebih suka menggunakan wording `terjebak'. Sesetengah drama Korea agak meleret dan penat juga nak melayan sehingga ke episod terakhir namun adakalanya mahu mengundang juga si air mata untuk terus menahan perasaan sebak tidak terhingga. Itulah penangan drama korea. Pasti ianya mengingatkan tentang hebatnya winter of Sonata yang pernah menjadi kegilaan peminat2 korea di Malaysia khususnya.Filem2, drama dan apa sahaja karya bumi K Pop ini semakin berada di hati rakyat Malaysia. Kalau di lihat dari segi tamadun dan cara hidup mereka, tiada bezanya dengan negara matahari terbit iaitu Jepun. Kehidupan mereka masih mempunyai ciri2 ketimuran yang dipenuhi dengan adab sopan yang tinggi. Kesopanan yang di tonjolkan dengan ketebalan budaya hormat menghormati masih tergambar dalam setiap karya mereka. Di tambah dengan keindahan semulajadi negara Korea, apatahlagi timbunan salji yang memutih. Aisshh...bila agaknya SJ nak menjejakkan kaki ke Seoul? Lagi2 Pulau Jeju yang sering menjadi lokasi penggambaran filem dan drama.

Sejak munculnya HD astro, channel One HD menjadi tumpuan. Drama2 bersiri yang menampilkan pelakon2 yang hebat dan cantik bergaya, malah teknik penceritaan yang menarik hati, selain dari gambar HD yang memang cantik, memang mampu menarik hati sesiapa pun yang memang meminati karya dari Korea ini. Kini, TV8, KBSworld turut menghidangkan drama2 korea baru memberi persaingan kepada drama2 tempatan. Drama komedi romantik 'Lie To Me' lakonan Kang Ji Hwang ini memang menghiburkan. Selain dari itu SJ juga begitu mengikuti kisah `War Of The Roses' dan `The First Wive Clubs - Kisah keluarga di mana kecurangan antara pasangan, kisah 49 days - kisah roh yang berdamping dalam tubuh manusia dan begitu juga drama tentang kepincangan perhubungan kekeluargaan yang berbeza isu iaitu `Pure Pumpkin Flower'.
Tak tahu kenapa, hasil karya Korea ni kadang2 memang realistik, menggambarkan kisah hidup masyarakat yang memang biasa terjadi. Tidak terlalu sempurna. Hukum karma pasti sebagai intipati penamat cerita. Pembalasan buat yang jahat memang selayaknya menerimanya sebagai habuan. Dan biasanya penghujung cerita memberikan kepuasan yang terbaik buat penonton. Happy Ending.

Dan baru2 ini, SJ tidak mahu terjebak lagi. Padah. Mana nak melayan novel2 SJ, blog SJ apatahlagi dengan kain2 yang menunggu turn untuk belaian jari jemari SJ ini. Macam petanda2 awal mesin jahit menjadi pameran sahaja. Apatahlagi dengan kesibukan SJ dengan tugas2 baru di pejabat. 

Sekian lama menahan hati dari melayan siri tv, akhirnya tertengok juga drama korea channel KBSworld yang juga bnyak menghidangkan karya2 terbaru dari sana. Tapi masih mampu menahan perasaan dengan bantuan serta merta sang PVR. Dengan harapan drama ini menjadi kunjungan tetap pada hujung2 minggu ketika saat2 bersantai dengan keluarga.

Baru layan episod pertama, tak tertahan nk tunggu episod seterusnya. Tanpa di sangka rakan2 sepejabat pun ramai yang hantu drama Korea macam SJ juga. Hati makin bergelora bila diorg selalu update status dalam tweeter mahupun facebook. Wah! rupanya drama ini masih di tayangkan di Korea. Maka penghujung drama masih tiada kepastian. SJ terus mengikutinya di Youtube. Dan akhirnya kisah cinta menyayat hati ini berakhir juga walaupun di KBSWorld baru sahaja menayangkan episod 14.

Drama yang mendapat sambutan terbaik di Korea, hasil lakonan Jang Geun Suk dan digandingkan dengan Lin Yoon A dari Girl generation ini memang dari hasil karya yang segar. So sweet. Dengar lagu tema pun dah rasa sedih. Itulah `Love rain' Anyway, ending of the story, macam biasa happy ending. Air mata? tak usah cerita. standby tisu setiap kali tengok di youtube. Hehe...


p/s : teringat kata seorang sahabat lama. Kalau layan drama korea ni alamat tak berasap lah dapur. Dan sang suami terpaksa meratah megi...ahaks..Kejam kan?Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sahabat2 Setia

izryn's blog Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | Website Templates | Blogger Template is Designed by Lasantha.