Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Wednesday, June 29, 2011

Budu ??


Kalau sebut budu, pasti semua orang teringat negeri di pantai timur. Makanan tradisi yang sinonim dengan dengan Kelantan dan Terengganu ini tak perlu diperkenalkan lagi. Pertama kali menjamahnya ketika zaman di rumah bujang. Kebetulan tinggal satu rumah dengan sahabat baik dari Tanah Merah, Kelantan. Cantik orangnya. Macam Erra Fazira. Phewiitt....hehe...Dia yang ajar bagaimana makan budu. Usahkan budu, makanan tradisional Kelantan lain pun dia bagi rasa. Tenkiu Ila...kenangan bersama tak mungkin dilupakan walaupun kini hanya bersua di dalam FB sahaja.

Apasal la pulak SJ nak buat entri tentang budu nih? Ouw...SJ sengaja nak buat perkongsian. Betul2 SJ menikmatinya, apabila SJ di jodohkan dengan orang Pantai Timur, Terengganu. En Hubby rajin buatkan budu. En hubby juga memang suka makan budu. Selalunya budu yang menjadi santapan sudah semestinya Cap Ketereh. Budu Cap Ketereh ni berasal dari Kelantan dan jangan tak percaya ia merupakan budu pertama yang di beri pengikhtirafan sebagai Harta Intelek Negara pada 2007.

En hubby kata, budu Terengganu lebih masin berbanding budu Kelantan yang terasa sedikit lemak. Kerana itu Cap Ketereh selalu menjadi pilihan. Jangan terkejut kalau datang ke teratak SJ, ada botol2 budu yang bersusun di atas rak. Biasanya En hubby menyediakan hidangan budu bersama perahan air limau nipis dan di campur dengan cili api dan bawang yang di hiris2. Di makan dengan nasi panas ketika makan malam atau makan tengahari. Biasanya berulamkan ulam2an, ikan bakar ataupun ikan goreng. Kadang2 En hubby campur sekali dengan tempoyak. Perghh !! lupa kejap asal usul SJ bila dah mengadap hidangan seperti ini.

Nah !! kita cuba nikmati pula peranan budu dalam tubuh manusia. Budu atau sos ikan ini dihasilkan daripada ikan bilis atuapun udang bari yang di jeruk sehingga hancur. Ia mempunyai bau yang kuat dan kurang digemari ramai namun menurut kajian pakar pemakanan khususnya dari Jepun, Amerika dan Australia, budu mempunyai banyak khasiat :-
  • mengandungi gluthaione (bahan anti oksidan)
  • mengeluarkan sisa toksik
  • mampu meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang mampu memerangi pelbagai penyakit bahaya
  • menghalang kanser (unsur genestein dan phytoestrogen)
  • mengekalkan ketegangan wajah (bebas kedutan) - awet muda
  • berpotensi melawan radikal bebas
  • menghalang proses penuaan (nisbah 50% anti penuaan)
  • berpotensi tinggi dalam pertumbuhan sel kulit
  • membentuk sel biak terbaik terhadap kolagen (proses sintesis terhadap kolagen lebih baik dari vitamin C).
  • bersifat elastin
  • mencegah penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung dan kencing manis
  • mempunyai zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolesterol darah dan hipertensi
  • mempertingkatkan IQ (merangsang sel2 otak)
  • membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa yang menjadi punca kembung perut
  • Penyumbang utama vitamn B12 (pembentukan sel darah merah yang mnjadi punca anemia, sakit perut dan turun berat badan.
  • sumber protein yg berkualiti tinggi
  • sumber serat yang baik dan mudah dicernakan (pencernaan bakteria yang semulajadi)
Untuk pengetahuan, SIRIM juga ada mengeluarkan produk yang berasaskan budu seperti pembersih muka, penyegar, krim kulit dan serum kecantikan yang menggunakan jenama BK (Budu Kelantan/Budu Ketereh). Apalagi...lepas ni jadikan budu sebagai menu harian anda. Pasti awet muda.....

p/s : tempe pun hebat aper ? hehe......

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

4 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nur haura afeeya said...

Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................

▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sahabat2 Setia

izryn's blog Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | Website Templates | Blogger Template is Designed by Lasantha.