Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum

Wednesday, February 1, 2012

Kaedah Mengecilkan liang RomaUntuk memiliki kulit yang cantik kita harus menjaga kulit supaya kulit bersih terlebih dahulu. Memiliki liang roma yang terbuka bermaksud mempunyai pori2 wajah kelihatan seperti lubang2 besar.
1. Selepas mencuci muka, liang pori akan terbuka untuk seketika. Pada waktu ini, sapukan penyegar (toner) pada wajah menggunakan tisu muka. Pilih penyegar yang berunsurkan ’sejuk’ atau yang bertindak sebagai pengecil liang roma (pore minimizer). Kebiasaannya, penyegar yang berasaskan mentimun adalah penyegar yang terbaik.
2. Pastikan ’scrub’ muka 2 atau 3 kali seminggu. Ini untuk membuang sel2 kulit mati bagi mengelakkan ia berkumpul dan menjadi jerawat atau jeragat pada wajah kita. Pemilihan ’scrub’ juga amat penting. Pastikan membeli ’scrub’ muka yang mengandungi ‘micro-scrubber’ di dalam kandungan ’scrub’ tersebut kerana peranan ‘micro-scrubber’ amat penting dalam menanggalkan sel2 kulit mati. Masa terbaik untuk melakukan ’scrub’ muka adalah pada waktu pagi selepas bangun dari tidur. 
3. Setelah wajah dibersihkan dengan ’scrub’, pakai ‘topeng’ wajah untuk bertindak sebagai pengecil liang roma setelah melakukan ’scrubbing’. Ia bertindak sebagai pengecil liang roma, pencuci muka dan juga ‘mask’. Pakai selama 8 minit dan kemudian bilas. Setelah pemakaian produk ini, akan merasakan kulit lebih halus dan liang roma lebih kecil.
4. Amalkan secara berdisiplin. Contohnya, cuci muka pada setiap pagi dan malam, sapukan penyegar selepas setiap kali mencuci muka, ’scrub’ muka setiap pagi Selasa dan Jumaat. Jika ada masa, selepas ’scrubbing’, terus pakaikan ‘mask’ muka atau juga boleh pakai pada waktu malam, sebelum tidur.

p/s : ringkasnyer......hurm..Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Sahabat2 Setia

izryn's blog Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | Website Templates | Blogger Template is Designed by Lasantha.